duminică, 21 noiembrie 2010

Tu ce parte a corpului tau ai fi?...


     Fiecare individ are patru corpuri: corpul fizic, corpul eteric sau energetic, corpul astral si corpul mental. In realitate cunoastem atat de putine lucruri despre ele si despre potentialitatea lor; ba chiar traim si fara sa stim despre existenta lor.
     Propun totusi sa ne aplecam momentan atentia catre corpul nostru fizic. Corpul fizic e alcatuit din oase, tesuturi, sange si materie solida. Mai mult decat atat, corpul fizic este ca o ancora pentru interior: suflet, minte, spirit. Omul trebuie sa tinda spre o armonizare intre corp, spirit si minte. Ajunge sa-si cunoasca corpul si potentialul acestuia prin numeroasele miscari pe care le realizeaza in cat mai diverse activitati. Pentru a ajunge la un grad de cunoastere cat mai inalt a propriei sale identitati, omul trebuie sa-si exploreze si aceasta dimensiune fizica, corporala, pe care o are. Astfel, disponibilitatile fizice si descoperirea lor, explorarea lor,  poate duce la adevarate “revelatii” ale sinelui. Faptul ca ne acordam dreptul sa ne miscam liber, fara a violenta libertatea celuilalt, duce spre o expansiune a sinelui si inlesneste cresterea, dezvoltarea personala. Aceste acte corporale duc la un fenomen de transcendere caracteristic omului; avida si permanenta dorinta de iesire din sine, de spargere a barierelor care-l limiteaza. Dorinta de a te elibera de acele norme, dogme, care-ti impun o anumita conduita si iti encorseteaza existenta.
     Cand iti rezervi un moment si stai asezat cu ochii inchisi, incearca sa traiesti experienta corporalitatii tale… Concentreaza-te pe respiratie, relaxeaza-te si simte greutatea corpului tau, relaxeaza-ti toti muschii-cei faciali, muschii gatului, ai spatelui, muschii membrelor si bucura-te de caldura mainilor si a picioarelor, de sensibilitatea pielii, simte umezeala din interiorul gurii si bataile inimii ce iti rezoneaza in tot corpul.  Intai alege-ti un organ, o parte a corpului care ai vrea sa fii pentru cateva clipe. De ce ti-ai ales aceasta parte? Ce semnifica ea pentru tine? Acum gandeste-te cum ar vorbi fiecare organ din tine despre restul corpului…
   Cand am facut acest exercitiu, prima parte a corpului care mi-a venit in minte a fost inima. Da…mi-ar placea sa fiu inima si sa-i inteleg mecanica ei. Am ales inima pentru ca in primul rand e un organ vital si pentru ca mereu isi face simtita prezenta prin bataile ei neintrerupte; si pentru ca frecventa batailor nu e intotdeauna aceeasi. Ea “danseaza” in functie de actiunile si starile prin care noi trecem. Stare de veghe sau de somn, stare de incordare sau relaxare, primejdie, fericire, exaltare, … Astfel capata si un sens metaforic; nu pe degeaba se vorbeste de “inimi frante” , “inima rea”, “foc la inima” si altele. Daca inima mea ar putea vorbi acum, uitandu-se la ochi, ar spune in mod cert ca sunt “oglinda sufletului”. Ochii, asadar, reprezinta un dublu canal- atat de receptare a informatiilor din mediul inconjurator prin vaz, dar si unul de exprimare a emotiilor interioare.  Daca ar merege mai departe catre buze, le-ar identifica drept “purtatoarele de cuvant” ale inimii. Ele transpun verbal ceea ce simtim, gandim, traim. Insa buzele simbolizeaza si atractia, iubirea, daca ne gandim la sarut. Totodata ele contureaza prin zambet radiatiile de bucurie, fericire ale sufletului. Cat despre maini, ar spune cu siguranta ca reprezinta un alt mijloc de a exprima starea interioara-fie prin scris, fie prin limbajul lor nonverbal: gesturi, caldura, energie, aspect. Mainile se misca chiar fara sa fim constienti de acest lucru si intotdeauna transmit ceva imnportant, autentic. Am putea sa le folosim ca pe o resursa in acest sens, insa de multe ori parca simtim ca ne si incomodeaza- ori incercam sa le ascundem, ori nu prea stim cum sa le tinem, ce sa facem cu ele. Si acum imi vin in minte acele versuri din Marin Sorescu: “vorbim anapoda sau tacem ani in sir,/ Penibil si inestetic/ Si nu stim unde dracu sa ne tinem mainile!”
Hm…picioarele..cu siguranta nu sunt doar pe post de “transportoare” care ne poarta corpul de colo-colo. Picioarele reliefeaza pe de o parte legatura noastra cu pamantul si chiar cu realitatea; pot fi vazute ca o radacina prin care iti extragi seva, respectiv  energia de care ai nevoie. Pe de alta parte, tot ele reprezinta si dinamismul, mobilitatea-daca te gandesti la miscare sau la dans. Ele pot exprima frumusete, eleganta si pot confirma sau infirma mesajele verbale pe care le comunici.
Dupa ce faci aceasta analiza a fiecarei parti din corpul tau, priveste-te cateva momente in oglinda. Acum se naste alta intrebare: cum reusesti sa acordezi interiorul cu exteriorul? Coincid ele sau acel “ochi interior” te percepe foarte diferit de ceea ce vezi in exterior cand te uiti in oglinda? Disonanta dintre cele doua parti componente (interior si exterior) poate duce la complexe de inferioritate, neacceptare de sine, comportament in contradictoriu, confuzie.
Cerceteaza natura a tot ceea ce observi!                                                     
Te-ai gandit vreodata cat de valoroasa e fiecare parte a corpului tau? Ai fost vreodata recunoscator pentru ele? De obicei uitam de valoarea lor pana cand nu avem o problema cu respectiva parte.
   Dansul poate reprezenta unul din cele mai bune si placute modalitati de a-ti explora corpul si de a incepe sa-l iubesti. De asemenea si actul sexual. Trupul ajunge instrument al ritmului interior, prin el se manifesta direct bucuria sau agonia sufletului. Astfel corpul fizic reprezinta de fapt un vehicul spre suflet.
Fiecare bucatica din noi alcatuieste intregul. Unul si acelasi mesaj poate fi transmis sau receptat prin mai multe canale.
     Tu ce parte a corpului uman ai fi? Ce importanta are aceasta parte corporala pentru tine, pentru activitatile tale? Daca aceasta parte a corpului ar putea vorbi, ce ar spune despre celelalte parti ce alcatuiesc intregul trup? Si care ar fi legatura ei cu fiecare dintre acestea? Posturile si miscarile corporale sunt o expresie a atitudinilor psihologice. Nu intamplator ai ales aceasta parte s-o analizezi. Aceasta parte are cumva o legatura stransa cu modul in care percepi realitatea care te inconjoara, cu stilul tau de viata in general sau cu momentul prezent din viata ta.
Enjoy your body!


Un comentariu:

  1. Eyes, definitely :)) Ca poti sa descoperi in ei lucruri ascunse, mai putin accesibile si sunt atat de expresivi :D

    RăspundețiȘtergere